warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

Názov: Na dvore z tŕňov a ruží (A Court of Throns and Roses)

Autor: Sarah J. Maas

Séria: Na dvore z tŕňov a ruží #1

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Slovart

Počet strán: 424

Typ väzby: mäkká (brožovaná)

Moje hodnotenie: 5/5

 

 

 

Určite ste o tejto sérii museli niečo počuť (teda, ak máte radi a sledujete Sarah, chodíte okukávať a ohmatávať knihy do kníhkupectva alebo sledujete ľudí alebo vydavateľstvá na rôznych sociálnych sieťach). A ak nie, tak som rada, že ju vám môžem predstaviť! Kto pozná sériu Trón zo skla, sa musel dopočuť aj o sérii Na dvore z tŕňov a ruží.

Ak ste si všimli na Goodreads moju mini krátku recenziu, tak už viete, aký mám na túto knihu názor (alebo aké pocity som mala po prečítaní knihy). Je veľmi pravdepodobné, že ste na túto knižku čítali veľké množstvo recenzií, a ja ju pridávam medzi poslednými.

Ako som sa ku knižke dostala?

Tento príbeh je veľmi jednoduchý. Keďže Sarah je jednou z mojich najobľúbenejších autoriek, sledujem, či náhodou nevydáva nejakú novú knihu (aj keď túto vydala dva roky dozadu). Na túto knihu som sa tešila ako malá, aj keď som ju mala vyše polroka doma na poličke, ale v češtine. A nejako som sa do toho nehrnula. Ani neviem prečo…

Tak som si teda počkala na slovenské vydanie, ktoré má oveľa krajšiu obálku, než to české vydanie (veď vám sem hodím fotku na porovnanie), a jednoducho som si Na dvore z tŕňov a ruží objednala na Martinuse.

Neviem, či to vidieť, ale SK vydanie má biele písmo a viac tých tŕňových ornamentov..

Dej

Zem je rozdelená stenou na dve územia, ríša ľudí a ríša férov – Prythian. Mladé ľudské dievča menom Feyre žije so svojím chromým otcom a dvoma sestrami v malej chalúpke na konci dediny. Počas krutej zimy Feyre zabije v lese vlka, aby nasýtila svoju rodinu. Netušila však, čoho sa dopustila, až kým sa v ich dome nezjaví obrovský netvor – fér. Za vraždu vlka má len dve možnosti, buď zomrie alebo opustí rodinu a odíde s netvorom do Prythianu. Feyre sa rozhodne žiť, a preto odchádza na Jarný dvor…

 

Môj názor na knihu

Moje dojmy po prečítaní v jednotlivých minútach:

Nemám slov.

Nesmiem plakať.

Čo mám robiť?

Som zničená.

Musím niečo napísať na Goodreads. Ale čo?

Potrebujem jedlo. Jedlo a potom čokoládovú zmrzlinu.

 

Zvyšok dňa som sa prechádzala po dome ako bez duše a cítila sa totálne zdrvená. Od tejto knihy som AŽ toľko neočakávala. Už si veľmi nespomínam, či som sa takto cítila aj po prečítaní Trónu zo skla. No myslím, že touto knihou sa Sarah prekonala a bola o kúsok lepšia, ako jej predošlá séria.

Veľmi som si obľúbila Feyre a Tamlina, dokonca časom aj Luciena. A Rhysand? Raz Rhysa nenávidíte a potom ho milujete. A tak sa to občas opakuje. Ja ho mám aj celkom rada, ale keďže viem o nejakých tých spoileroch, čo bude v ďalších knihách, nedokážem si to predstaviť. Láme mi to srdce, hlavne kvôli Tamimu. On je proste jednotka! A úplne zbožňujem Jarný dvor.

Celý ten svet, Prythian, celý dej je dokonalo premyslený. Začiatok je oproti koncu úplne nevinný.. Možno sa začiatok trošička vliekol, ale rozhodne pri tom nezaspíte. 😉

Myslíte si, že je toto obyčajný retelling Krásky a zvieraťa? Tak, moji drahí, ste na omyle. Táto kniha váš pohltí svojou mágiou, ktorú Sarah votkala do každého jedného slova. Kniha je plná akcie, lásky, mágie, krutosti. Odporúčam predovšetkým fanúšikom fantasy, ktorý si potrpia aj na romantiku.

Uf, teším sa, no zároveň sa obávam pokračovania. Lebo ak Tamlinovi Sarah zlomí srdce…

 

 

Ak sa po mojej recenzii plánujete pustiť do čítania, chcem vás vopred upozorniť:

  1. Nebude to také, ako sa to zdá.
  2. Ste slabá povaha? Nemáte na to žalúdok? Neodporúčam čítať.

Milujete fantasy? Mágiu? Štýl písania Sarah? Silné a statočné hrdinky? Welcome to Prythian!

 

LEAVE A REPLY

loading
×