warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

Určite ste museli počuť o Patrickovi Nessovi. Ak nie, tak sa asi nezaujímate o YA literatúru. Do slovenčiny boli preložené jeho knihy Sedem minút po polnoci, Niečo viac, Najdlhší deň Adama T. a My ostatní tu len tak žijeme. A konečne aj kniha Naším nebom bol oceán, o ktorej vám niečo napíšem.

Keďže ja sa o tento žáner literatúry zaujímam, o Patrickovi Nessovi čo to viem a prečítala som od neho takmer všetky preložené knihy (okrem Niečo viac). A teda môžem tak zhodnotiť jeho štýl písania a porovnávať, čo napísal.

Musím sa priznať, že som netušila, čo očakávať od jeho najnovšej vyjdenej knihy. Vedela som len, že má pekné ilustrácie a je o veľrybe. A napísal to Patrick Ness. Musím to predsa mať! Pod vianočným stromčekom som si túto knihu našla (keďže som si knihy objednala ja, heh) a na ďalší deň som sa do nej pustila.

Anotácia

Hlavnou hrdinkou je veľryba Batšeba. So svojím loveckým húfom narazí na mincu s iniciálkami T. W. Kapitánka Alexandra usúdi, že ju tým najobávanejší ľudský námorník Toby Wick vyzýva na súboj. Podľa Batšeby to nemôže byť pravda. Toby Wick je predsa len mýtus, legenda, ktorú si veľryby vymysleli. Je totiž nepredstaviteľné, aby ich nenávidení ľudia mohli premôcť v boji. Ale toto nie je príbeh o Toby Wickovi. Toto je príbeh o hneve, nenávisti a našej potrebe bojovať až do úplného konca, keď už neostáva nič iné len česť a smrť.

Môj názor na knihu

Začnem pekne od začiatku. Hneď na prvých stranách som sa cítila zmätená, keďže hlavná postava je veľryba a akosi mi to nešlo dokopy, preto som sa párkrát vrátila k anotácii na zadnej obálke knihy. 😅 Tiež mi bolo zvláštne, ako môže byť pre veľryby nebom oceán, kým som nepochopila, že v tej vode žijú obrátene. Pre mňa bolo pomerne ťažké si to predstaviť, ale vďaka niektorým ilustráciám to bolo ľahšie.

Och, tie ilustrácie! Sú nadherné! Neviem, čo k nim viac povedať, musíte ich proste vidieť!

Kniha je tak trochu depresívna, keďže sa zaoberá témou vojny. A to vojny medzi veľrybami a ľudmi. Navzájom sa lovia. Ako ste sa už dočítali v anotácii, hlavnou hrdinkou je veľryba Batšeba (furt som to čítala Bašteba), ktorá je lovcom. Je tretiou učnicou kapitánky Alexandry (hehe, moja menovkyňa). Keď narazili na zničenú ľudskú loď, našli stopu po Tobym Wickovi, ktorý je pre veľryby diabol. A tak sa vydávajú nájsť Tobyho Wicka a zabiť ho. Či je Toby Wick naozaj len legendou a čo tento lovecký húf na ich ceste čaká, vám neprezradím. Budete si to musieť prečítať. 🙂

Kniha sa mi páčila, aj keď bola smutná, k tomu boli Vianoce (dokonalá kombinácia na depresie). Keďže som nečítala knihu Biela veľryba, neviem to porovnať. Ale opäť to bolo úplne niečo iné, ako predošlé knihy od Nessa. Možno sa to dejovo trochu vlieklo, ale podstatou bola tá vojna, tá nenávisť, bezdôvodné zabíjanie ľudí a veľrýb. Donúti vás to zamyslieť sa nad tým.

Odporúčam ju všetkým, aj keď patrí medzi YA knihy. 🙂

Názov: Naším nebom bol oceán (And The Ocean Was Our sky)
Autor: Patrick Ness
Rok vydania: 2018
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 160
Typ väzby: pevná s prebalom

Moje hodnotenie: 4*/5*

COMMENTS (4)

LEAVE A REPLY

loading
×