warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

large-zavri_oci_a_snivajNázov: Zavri oči a snívaj (Dreamology)

Autor: Lucy Keating

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Ikar (YOLi)

Počet strán: 280

Typ väzby: mäkká (brožovaná)

Moje hodnotenie: 4/5

 

 

Táto kniha ma upútala vďaka svojej nevšednej obálke. A vďaka tomu, že úpenlivo sledujem stránku YOLi na Facebooku (mám aj zapnuté upozornenia), takže iba vďaka tomu, som sa o nej dozvedela. Musím proste začať obálkou, pretože sa mi strašne páči! Taká farebná a svieža.

A vlastne, ako to, že som si ju kúpila? S kamarátkou Katkou som po 2 týždňoch zašla do McDonald’s (áno, chodievam tam pomerne často) a následne aj do Auparku (ktorý je hneď oproti), kde som hneď zamierila do kníhkupectva. Mala som hrozné nutkanie, kúpiť si nejakú knihu a práve táto knižka ma zaujala. No nevšimnite si ju, keď nad ňou stojí veľký plagát a povaľuje sa tam vankúšik s potlačou knihy! 😀 Katka mi poradila, keď som jej dala na výber medzi touto knižkou a Insomniou, aby som si kúpila túto.

Keďže v poslednej dobe som čítala/čítam fantasy knihy ako Mesto kostí, Iskra v popole a Incarnate, tak som mala chuť na niečo oddychové, aj keď…aj toto mi prišlo trochu fantasy, ale skôr by som ju zaradila medzi klasické YA ako sú Greenovky, atď.

A o čom táto knižka je?

tumblr_o8f6722fsp1sj01lco1_500Šestnásťročné dievča Alice v snoch stretáva svojho vysnívaného chlapca Maxa od útleho detstva. V snoch spolu zažívajú dobrodružstva a ľúbia sa. Alice sa so svojím otcom presťahuje z New Yorku do Bostonu do starého domu po babičke. Nastúpi na Benettovu akadémiu, kde sa hneď v prvý deň zoznámi s Oliverom. A na prvej hodine stretáva svojho vysnívaného chlapca Maxa. Je to skutočne on? Čo ak sa sny začnú vymykať spod kontroly a realita začne splývať so snami? Čo s tým má spoločné CVS (Centrum na výskum snov)? To si musíte prečítať Vy!

Neviem, čo mám k tomu povedať, aby som toho veľa nevyzradila, keďže knižka nie je veľmi dlhá. Oliver bol veľmi zlatý a hneď by som ho brala za kamaráta! Ale Max mi spočiatku prišiel ako čudák. Viac som si proste obľúbila Olivera. 😀

Miestami som nechápala vzťah Alice a Maxa. Vlastne, skôr mám na mysli ich rozhodnutia a hovorila som si “No tak, už sa rozhodni!”. A celé to rozuzlenie a koniec… prišlo mi to trošku urýchlené. To boli také menšie mínusy.

Inak sa táto knižka čítala neuveriteľne ľahko, spisovateľka má príjemný štýl písania. Bolo to pútavé, nápad bol neotrepaný a dej nebol veľmi zložitý. Tiež kladne hodnotím, že kapitoly mali výstižný názov a boli pomerne krátke. A super bolo aj to, že sen bol akoby nová kapitola, takže sa mi to neplietlo. 🙂

Ešte taká malá odbočka. Uvažovala som trochu nad názvom knihy, prečo je taký odlišný. Skúšala som preložiť Dreamology do slovenčiny, ale nič mi nenapadlo. Mama mi povedala: “Čo tak Veda o snoch?” A ja jej na to: “Pochybujem, že by si niekto kúpil knihu s takým názvom.” Takže celkovo pozitívne hodnotím slovenský názov knihy. 😄

Knižku vrelo odporúčam! Predovšetkým tínedžerom a fanúšikom Johna Greena, Rainbow Rowellovej a ostatných YA autorov. 😀

Čítali ste už túto knižku? Alebo sa ešte len chystáte? 🙂

LEAVE A REPLY

loading
×