warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

large-iskra_v_popoleNázov: Iskra v popole (An Ember in the Ashes)

Autor: Sabaa Tahir

Séria: Iskra v popole #1

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Ikar (YOLi)

Počet strán: 424

Typ väzby: mäkká (brožovaná)

Moje hodnotenie: 5/5

 

 

Už asi od začiatku roka som sa nemohla dočkať na preklad tejto knihy. Počula som na ňu samé dobré ohlasy, resp. prečítala si recenzie ľudí na Goodreads. Keď na jar vyšla táto kniha v češtine, dlhšie som uvažovala, že si ju kúpim, ale radšej si prečítam knihu v rodnom jazyku. A taktiež česká obálka sa mi vôbec, ale vôbec nepáči! (Nič v zlom.)

Tak som sa dočkala slovenského vydania! Obálka sa mi hneď zapáčila viac ako česká, no keď som čítala na tú slovenskú zlú kritiku, začala som aj ja na nej hľadať chyby. Ale predsa, podľa mňa je táto obálka super! Áno, zahraničné obálky sú možno také magické, ale tá naša je svieža a pútavá!

Knižku som si samozrejme predobjednala už začiatkom júla a došla mi niekedy v polovici júla. Myslím, že už vtedy som ju začala čítať, ale v tú dobu si nájsť voľný čas popri škole? A mať rozčítaných viacero kníh? Hm, fuška.

Naplno som sa do nej pustila až počas prázdnin. Ale… Vrhnime sa najprv na dej!

tumblr_nqxcspR2Rr1smroe5o1_500

Laia je učenkyňa a žije spolu so starými rodičmi a bratom Darinom v Serre. Keď v jeden večer do ich domu vtrhnú vojaci – masky, zabijú jej starých rodičov a zatknú Darina za zradu, Laia utečie a vydáva sa hľadať hnutie odporu. Rebeli jej pomôžu, pokiaľ bude špehovať krutú veliteľku na Černomúrskej akadémii. Laia je schopná urobiť čokoľvek, len aby zachránila svojho brata, jediného príbuzného. Na Černomúre, kde cvičia mladých ľudí od útleho veku, aby sa stali maskami a zaprisahali svoj život ríši, stretáva Eliáša. Eliáš je maska, je synom veliteľky a čoskoro ho čakajú promócie, pričom tajne nenávidí ríšu a túži po slobode. Dosiahnu to, po čom túžia?

Prvých 50 strán som sa doslova trápila. Neviem, čím to bolo, ale hovorila som si “Čo každý na tej knihe vidí?”. No postupne som sa do príbehu zažrala a až únava ma v noci odtrhla od knihy. Od začiatku knihy sa tam stále niečo dialo, len ja som sa do toho nevedela dostať. 😀

Celý ten príbeh je skvelo a do bodky vymyslený a prepracovaný. Všetko na tom bolo dokonalé, ten systém ríše, postavy, ich príbehy,… Och, Sabaa je skvelá spisovateľka!

A čo tie nadprirodzené postavy, ktoré sú vraj iba vymyslené? Ifriti, džinovia, démoni, prízraky… Fuh, ale páči sa mi, že je tam zamiešaná aj mágia. Keď to teraz tak píšem, pripomína mi to sčasti Trón zo skla. 😀 Dokonca ja sama som sa po čítaní niektorých kapitol bála, hlavne keď bola noc, všade tma a ja som musela prebehnúť cez tmavú chodbu až do postele. Búú!

!!!SPOILER!!! (Nasledujúce riadky prezrádzajú dej, kto si nechce pokaziť zážitok z čítania, odporúčam nečítať!)

Ako, ten koniec, to ma teda dostalo. Najprv, že Laia je mrtvá, Eliáš nezvíťazil vo štvrtej skúške a čaká ho poprava? Potom, že Laia nie je mŕtva, utečie a zistí, že rebeli (hnutie odporu) ju podrazilo? Och, och, och, myslela som, že skolabujem! Ale bola som taká šťastná, že sa Laia vydala zachrániť Izzy a Eliáša. Mne proste Keenan nesadol a moja romantická duša čaká na to, že sa Eliáš a Laia sa do seba zaľúbia (team Eliáš!). Tak ako v Tróne zo skla som chcela, aby Celaena bola s Dorianom a nie s Chaolom, pfff. 😀

Takže sa pridávam do skupiny ľudí, ktorí túto knižku považujú za najlepšiu! Skutočne je dokonalá, úžasná, ani jej nemám čo vytknúť. 😀

Rozhodne ju odporúčam. Predovšetkým fanúšikom fantasy a knižnej série Trón zo skla. 😀 Verím, že si túto knižku zamilujete rovnako, ako aj ja!

LEAVE A REPLY

loading
×